Jouw kinderboek

Eigen kinderboek, uniek cadeau, biografie kinderboek, verhaal kinderboek, kinderboek schrijven

De rode lijn van jouw verhaal opgeschreven en geïllustreerd in een compleet kinderboek met meerdere hoofdstukken en illustraties dat je met trots kunt delen met wie je wilt. Een uniek en waardevol cadeau aan jezelf of aan een ander.

 

Om tot jouw eigen kinderboek te komen, doorlopen we verschillende stappen in het proces. Van informatie ophalen, condenseren, schrijven, illustreren, en ontwerpen, tot het afdrukken en ontvangen van jouw kinderboek. Hieronder vind je een uitleg van wat we doen en de uitkomst van iedere stap. Daarin is alles per definitie te personaliseren. Het verhaal, de karakters, de avonturen, de illustraties en het ontwerp.

Luisteren

Na een vrijblijvende en succesvolle kennismaking, beginnen we met het verzamelen van informatie. Dat begint met aantal vragen om over na te denken, zowel voor jou als voor anderen over jou. Interviews met anderen zijn eventueel ook mogelijk. Zo krijgen we een compleet beeld van het verleden, heden en de toekomst en het beeld van jou over jezelf en anderen over jou.

 

Daarna plannen we een moment om langs te komen daar waar jij je het meest prettig voelt. Dan vertel je eerst jouw verhaal zoals jij dat wilt. Van begin tot eind, zonder onderbreking. Daarna delen we de informatie die we van anderen hebben ontvangen.

  • De uitkomst van deze stap is dat jij je gehoord, begrepen en gerespecteerd voelt.

"Nicky wist een veilige ruimte te creëren zonder oordelen. Hier kon ik mijn verhaal vertellen, terwijl zij druk bezig was met notities maken. Simpelweg het vertellen van mijn verhaal aan iemand die echt luistert, gaf mij een gevoel van rust en betekenis."

Emma Sajben, Training Officer / Illustrator / Dochter / Partner

Condenseren

Nu we alle informatie hebben, willen we de rode lijn eruit halen. Wat zijn terugkerende thema's, wat is voor jou belangrijk en wanneer heb jij je dat gerealiseerd? Om dat te doen, maken we eerst de informatie modulair, om het vervolgens te sorteren. Dus waar normaal een verhaal van A-Z wordt verteld, delen we het verhaal nu op in A, B, C etc. Vervolgens leggen we van elk verhaal de A's bij elkaar enzovoort. Zo ga je clusters zien en relaties tussen die clusters.

 

  • De uitkomst van deze stap is duidelijkheid en verheldering over de essentie en samenhang van jouw verhaal.

"Het was verrassend interessant en heel ontroerend om mijn eigen verhaal terug te horen in Nicky's reflecties. Ze heeft verschillende punten in mijn leven en werk met elkaar verbonden en het betekenis gegeven. Haar fantastische post-it methode en mindmap is iets wat ik niet snel zal vergeten. Het was leuk, boeiend en erg effectief. Ik kon opeens verbindingen zien die ik nog nooit eerder had gezien."

Sally-Anne Airey, Leiderschapscoach / Echtgenoot / Moeder

Schrijven

Aangezien we nu de rode lijn van jouw verhaal weten en begrijpen, kunnen we de vertaalslag maken naar een verhaal voor een kinderboek. Wie gaat het lezen? Welk gevoel moet het boek overbrengen? Hoe begint en eindigt het verhaal? Wie of wat is de hoofdpersoon? Wil je dat dit een mens is, of dat dit andere figuren zijn, zoals bijvoorbeeld dieren? Wat is het karakter? In welke wereld speelt het verhaal zich af? Welke lessen leert de hoofdpersoon? Tijdens het beantwoorden van deze vragen zal het verhaal zich evalueren van een idee naar een verhaallijn, en naar het steeds verder uitwerken van de tekst tot hoofdstukken en uiteindelijk een volledig verhaal van begin tot eind. 

In dit proces nemen wij de leiding, maar uiteindelijk schrijven we het samen met jou. Het is en blijft uiteindelijk jouw verhaal, dus het is belangrijk dat de lezer jouw stem hoort tussen de regels door. Nadat je het globale idee hebt goedgekeurd, zal de eerste versie van het volledige verhaal geschreven worden. Daar komen er grofweg twee feedback momenten op: een voor de verhaallijn, de tweede op grammatica en spelling. 

  • De uitkomst van deze stap is de tekst van jouw verhaal voor jouw kinderboek.

"Het was spannend voor ons allebei toen Nicky het geschreven verhaal persoonlijk aan mij kwam voorlezen. Maar wat een cadeau was dat! Ik heb gelachen en gehuild. Nicky weet het zo raak te verwoorden. Het is mijn verhaal, maar in plaats van een soort gedetailleerde biografie is het een prachtig beeldend verhaal geworden. Hierin heeft ze ook de herinnering aan mijn vader (die in 2018 overleed) prachtig verwerkt. Het boek is echt onwijs persoonlijk. Ik kan niet wachten om het straks uit te pakken."

Nienke Vletter, Illustrator / Dochter / Partner

Illustreren

Nu de tekst klaar is, gaan we op zoek naar een passende illustrator. Very Tales werkt samen met een aantal illustratoren die een grote diversiteit in stijlen, ervaring, achtergrond en budget bieden. Wij staan echter ook open voor nieuwe samenwerkingen, zodat jouw kinderboek altijd in jouw stijl kan worden geïllustreerd. Benieuwd naar onze samenwerkingen? 

Nadat de juiste illustrator is gevonden en geïnstrueerd, zal hij of zij schetsen gaan maken en delen. Er wordt genoeg tijd genomen om alle feedback te verzamelen en de eventuele aangepaste schetsen te ontvangen. Nadat de schetsen zijn goedgekeurd, worden deze uitgewerkt in definitieve illustraties die in het boek komen.

  • De uitkomst van deze stap is de illustraties van jouw verhaal voor jouw kinderboek.

"Ik kon niet stoppen met glimlachen toen ik de eerste illustratie zag. Het was ontzettend mooi gemaakt, met oog voor detail, en ik herkende mezelf er meteen in."

Joep Winters, Veiligheidsadviseur / Partner / Vader

Ontwerpen

In het ontwerp komen tekst en illustraties bij elkaar op een zorgvuldige en gebalanceerde manier, zodat er genoeg ruimte is om beide goed tot hun recht te laten komen. Very Tales biedt enkele mogelijkheden tot personaliseren van het ontwerp, zoals lettertypes, kleuren en papier. 

De eerste versie van het boek zal ook gedeeld worden met enkele proeflezers. Een paar verse ogen zullen helpen om eventuele oneffenheden in zowel de tekst als het ontwerp op te merken. Als het definitieve ontwerp wordt goedgekeurd, gaat het naar de drukker. Tijdens het drukken is er eventueel de optie om het boek als luisterboek op te nemen door de hoofdpersoon. 

  • De uitkomst van deze stap is het aanleveren van het boek aan de drukker.

"Waar normaal het ontwerp een ondergeschoven kindje kan zijn in een kinderboek, hebben we dat in onze boeken extra zorg gegeven. Tekst en illustraties krijgen genoeg ruimte, waardoor het geheel in balans is."

Overhandigen

Dan is eindelijk het moment daar! Very Tales ontvangt de boeken van de drukker en verpakt elk boek — en eventueel audioboek — op een feestelijke manier.

We plannen een afspraak in om de boeken in persoon te komen overhandigen als dat mogelijk is.

  • De uitkomst van deze stap is het (persoonlijk) in ontvangst nemen van de boeken en eventuele audioboeken.

"Het boek geeft mij een enorm trots gevoel, omdat mijn vriendin haar eigen levensverhaal zo bijzonder heeft weten vast te leggen op een creatieve en waardevolle manier. De illustraties zijn schitterend en we gaan verschillende dan ook een plek geven aan de muur. Het boek geeft inzicht in wie mijn vriendin is en welke waarden richting geven in haar leven. Dit is leuk en interessant om zo bij elkaar te zien komen als partner, maar ook voor onze dochter is het een prachtig boek om erbij te kunnen pakken als ze daar behoefte aan heeft. Zeker als ze wat ouder is en met allerlei vragen zit. Het boek zal geen antwoorden geven, maar geeft inspiratie om te leren van het pad van haar moeder."

Joep Winters, lezer van het kinderboek over zijn vriendin